Vad händer i kroppen när man tränar och varför är träning så bra för hälsan? De flesta känner till att det frigörs endorfiner i hela kroppen när man tränar, men få vet att mycket av det som sker faktiskt händer i hjärnan. Själva endorfinerna bildas nämligen djupt inne i de hjärnceller i hjärnan som står i direkt förbindelse med kroppens belöningssystem.

Att träna sig lycklig

Lyckokänslan kommer ganska direkt efter ett skönt pass och kan sedan vara i flera timmar. En hel del motionärer vittnar dessutom om att ett tidigt morgonpass kan göra att man känner sig glad och pigg hela dagen. Att träning gör kroppen starkare, smidigare och ökar konditionen vet de allra flesta, men att motion också ger hjärnan ett jättelyft är det inte många som känner till. Minnet förbättras och blodtillförseln till hjärnan optimeras. Nedbrytningen av hjärnceller bromsas och man bildar nya.

Motion och endorfiner

Det är inte bara motion i form av träning som lockar fram kroppens lyckohormon, som endorfiner ibland kallas, utan det är även sex och till exempel god mat. Om man inte i grunden tycker om att röra på sig och det inbyggda belöningssystemet triggas av stillasittande aktiviteter kan man lära sig att få endorfinpåslag genom fysisk aktivitet. Det är framför allt när man rör sig intensivt och musklerna drar ihop sig som endorfiner frigörs och sätter igång en kedja av kemiska processer i hjärnan. Endorfinerna stimulerar igång dopaminet i belöningssystemet och man upplever välbefinnande. Endorfinerna lockas också igång av att man till exempel trivs i den miljö där man är fysiskt aktiv eller tycker om människorna man tränar med. Man kan med andra ord göra en hel del själv för att kicka igång sina endorfiner och lära sig att tycka om motion. Positiva upplevelser i samband med träning som till exempel en rask promenad under ljumma sommarkvällar ett par gånger i veckan kan skapa ett behov av att träna och en hälsosam cirkel har tagit sin början.